Γλωσσοδέτης ή Αγκυλογλωσσία (Βραχύς Χαλινός Γλώσσης)

Ο γλωσσοδέτης η αγκυλογλωσσία είναι ένα μικρό ελάττωμα της γλώσσας που αφορά στο περίπου 10% των νεογνών και διαγιγνώσκεται συνήθως όταν το νεογνό εξετάζεται για πρώτη φορά από τον παιδίατρο, στις πρώτες μέρες της ζωής. Ο χαλινός της γλώσσας (ο ιστός που συνδέει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με το έδαφος του στόματος) έχει πολύ μικρό μήκος και επεκτείνεται προς τα εμπρός έως την κορυφή της με αποτέλεσμα να την κρατά καθηλωμένη και να περιορίζει την κινητικότητα της. Τα νεογνά που παρουσιάζουν το πρόβλημα χρειάζονται παρακολούθηση γιατί μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα κατά τον θηλασμό με περιορισμένη ικανότητα να «ρουφήξουν» το γάλα με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ικανοποιητικό βάρος. Επίσης δημιουργούνται προβλήματα στις θηλές των μαστών. Κατά την διάρκεια του θηλασμού με μπιμπερό, δεν υπάρχει ικανοποιητική στεγανότητα γύρω από τη πιπίλα με αποτέλεσμα τα νεογνά να πνίγονται. Ο «γλωσσοδέτης» μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου. Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με το «γλείψιμο» του παγωτού η το φιλί.

Η διόρθωση του προβλήματος ανάγεται πίσω στον 18 αιώνα όπου οι μαίες έκοβαν τον βραχύ χαλινό με ένα νύχι από τα δάκτυλα του χεριού. Στη νεογνική περίοδο η επέμβαση είναι απλή. Η διατομή γίνεται με μία κίνηση με ένα αποστειρωμένο ψαλίδι και διαρκεί ένα δευτερόλεπτο. Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και υπάρχει μόνον ο κίνδυνος της αιμορραγίας που συνήθως περιορίζεται σε μία σταγόνα αίματος η σε μία ολιγόλεπτη πίεση με αποστειρωμένη γάζα.

Όλο και περισσότερες σχετικές ιατρικές εταιρείες συνιστούν να περιλαμβάνεται το τεστ του βραχέως χαλινού της γλώσσας στα τεστ που πραγματοποιούνται κατά την νεογνική περίοδο, ώστε το πρόβλημα να εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Βρίσκεστε εδώ: Home Εξειδίκευση Γλωσσοδέτης ή Αγκυλογλωσσία (Βραχύς Χαλινός Γλώσσης)
Τα παιδιά έχουν προβλήματα τα οποία είναι μοναδικά και χρειάζονται εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Γέλωνος 9,
115 21, Αθήνα
Τηλ.: 210-6437774
Fax: 210-6446535
Κιν.: 6977-570258
e-mai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Θα με βρειτε: facebookResearchGatelinkedin