Skip to main content
  Δευτέρα - Παρασκευή πρωί
  ΙΑΣΩ
  Δευτέρα & Πέμπτη απόγευμα (5pm - 8pm)
 9 Γέλωνος Λυκαβηττός
 +30 210 64 37 774
 +30 6977 57 02 58

Ενδοσκοπική Ουρολογία

Η ενδοσκοπική διόρθωση της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης είναι πλέον μια διαδεδομένη και αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος στα περισσότερα κέντρα Παιδοουρολογίας.

Η ενδοσκοπική έγχυση στο ουρητηρικό στόμιο μιας ουσίας που εμποδίζει την παλινδρόμηση των ούρων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 30 χρόνια και έκτοτε αποτελεί την θεραπεία πρώτης επιλογής για όλους τους βαθμούς παλινδρόμησης όσων ασχολούνται με την Ουρολογία Παίδων.

Η ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα για την υποβλεννογόνια έγχυση είναι βιοδιασπόμενη. Πρόκειται για ένα παράγωγο του Υαλουρονικού οξέος, το DX/HA (Hyaluronic Acid Dextranomer). Τα συνολικά αποτελέσματα από την χρήση της μεθόδου με αυτήν την ουσία αναφέρουν ένα ποσοστό επιτυχίας μεταξύ 68% και 92% και εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό της παλινδρόμησης με τα καλύτερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στις παλινδρομήσεις χαμηλού βαθμού ενώ η υψηλότεροι βαθμοί παλινδρόμησης μπορεί να χρειαστούν μια δεύτερη συνεδρία για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η ενδοσκόπηση πραγματοποιείται υπό Γενική Αναισθησία με νοσηλεία μιας μέρας, χωρίς διανυκτέρευση.

Η χειρουργική αποκατάσταση της παλινδρόμησης με ανοικτή η λαπαροσκοπική επέμβαση ενδείκνυται όταν συνυπάρχουν ιδιαίτερες ανατομικές παραλλαγές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος η επί αποτυχίας της ενδοσκοπικής διόρθωσης.

Διεθνής κατάταξη των βαθμών της κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης (Pediatrics 67 : 392-400)
Έγχυση του ογκογόνου παράγοντα κάτω από το στόμιο του ουρητήρα.

Νεφρολιθίαση στους παιδιατρικούς ασθενείς και ενδοσκοπική αντιμετώπιση με Laser

Από το 2019 έχουμε εξασφαλίσει στο «Ιασώ Παίδων» την συνεργασία δύο πολύ πεπειραμένων ουρολόγων, εξειδικευμένων στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης με Laser, των κκ Γιάννη Καταφυγιώτη και Σταύρου Σφουγγαριστού, ιδρυτών της “Athens Stone Clinic”, ενός εξειδικευμένου κέντρου ουρολοθίασης που εδρεύει στην Αθήνα. Με την μετεκπαίδευση τους σε κέντρο του εξωτερικού και την σημαντική εμπειρία τους, πραγματοποιούμε με επιτυχία αυτήν την ελάχιστα επεμβατική και ασφαλή για τα παιδιά μέθοδο αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος. Παράλληλα υπάρχει και η κατάλληλη νεφρολογική παρακολούθηση της λιθίασης από την πεπειραμένη παιδονεφρολόγο Καθηγήτρια Ελένη Γεωργάκη.

Η συχνότητα της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος στα παιδιά έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με πολλές νέες περιπτώσεις να εμφανίζονται ανά έτος στα παιδιά. Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές ήταν η εξωσωματική λιθοτριψία και οι ανοικτή νεφρολιθοτομή η ουρητηρολιθοτομή. Οι εναλλακτικές, σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις είναι η μίνι διαδερμική νεφρολιθοτομή και η ουρητηροσκόπιση με το εύκαμπτο η το ημι-εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο με την χρήση Laser για την λιθοτριψία. Αυτές οι μέθοδοι είναι εφικτές στην παιδική ηλικία και χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα με την απόκτηση της σχετικής εμπειρίας και με την χρήση εργαλείων μικρής διαμέτρου τα οποία διαθέτουμε τελευταία και έχουν πλέον αποδείξει τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους στα παιδιά.

Η Ουρητηροσκοπική λιθοτριψία φαίνεται να αποτελεί σήμερα μια μέθοδο πρώτης επιλογής στα παιδιά με ουρητηρολιθίαση, στις περιπτώσεις όπου αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία, ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή εντόπιση και το μέγεθος των λίθων. Τα ελεύθερα λίθων αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα της εξωσωματικής λιθοτριψίας με την οποία βεβαίως μπορεί να συνδυαστεί.