Γλωσσοδέτης ή Αγκυλογλωσσία
Μπορεί ο βραχύς χαλινός της γλώσσας να επηρεάσει τον μητρικό θηλασμό;
Πότε πρέπει να γίνεται διατομή του βραχέως χαλινού της γλώσσας;
Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας είναι ένα κοινό πρόβλημα των νεογνών που συχνά παραβλέπεται. Υφίσταται από την γέννηση και οφείλεται στην παραμονή μιας μεμβράνης κάτω από την γλώσσα (η οποία θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί στην ενδομήτρια εξέλιξη του εμβρύου) και η οποία περιορίζει τις κινήσεις της.
Η επαναφορά της αναγκαιότητας και της αξίας του μητρικού θηλασμού την δεκαετία του 90, έφερε στο προσκήνιο την διχογνωμία σχετικά με τον βραχύ χαλινό της γλώσσας και την πιθανή συμμετοχή του στον μηχανισμό του θηλασμού, της μάσησης και της ομιλίας.
Μερικοί επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της αγκυλογλωσσίας δεν υφίσταται, δεν επηρεάζει τον θηλασμό, θα διορθωθεί αυτόματα η θα διαταθεί η κοπεί, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην μητέρα η το νεογνό κατά τον θηλασμό η αργότερα να επηρεάσει την ομιλία.
Υπάρχουν διάφορες μορφές βραχέως χαλινού. Πολλοί από αυτούς δεν χρειάζονται χειρουργική διατομή. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνει ένα test που θα εκτιμήσει ανατομικούς και λειτουργικούς παράγοντες, πριν αποφασιστεί η σωστή προσέγγιση του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη η ανατομία της μητέρας και η άποψη της σχετικά με την διαδικασία του μητρικού του μητρικού θηλασμού από κλινική άποψη.
Στο παρελθόν η παρουσία βραχέως χαλινού πραγματοποιούνταν με οπτική παρατήρηση. Σήμερα διατίθεται ένα εργαλείο (BTAT/TABBY) με το οποίο μπορεί να γίνει αντικειμενική εκτίμηση της σοβαρότητας της αγκυλογλωσσίας και να επιλεγούν τα μωρά που θα χρειαστούν διατομή. Αυτή η βαθμολόγηση της σοβαρότητας του προβλήματος χρησιμοποιείται διεθνώς από μαίες, βοηθούς υγείας και ιατρούς.
Μέθοδος εκτίμησης γλώσσας ΤΑΒΒΥ
- Πως φαίνεται η άκρη της γλώσσας
- Πού καθηλώνεται στα ούλα
- Πόσο ψηλά μπορεί να σηκωθεί με το στόμα ανοικτό
- Πόσο πολύ μπορεί να βγει έξω από το στόμα