Skip to main content
  Δευτέρα - Παρασκευή πρωί
  ΙΑΣΩ
  Δευτέρα & Πέμπτη απόγευμα (5pm - 8pm)
 9 Γέλωνος Λυκαβηττός
 +30 210 64 37 774
 +30 6977 57 02 58

Πρόωρο νεογνό & Βουβωνοκήλη

Η συχνότητα της βουβωνοκήλης στα πρόωρα νεογνά (9-11%) είναι υψηλότερη από ότι στα τελειόμηνα (3-5%) και παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο περίσφιξης (30%). Η περίσφιξη αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμίας των γονάδων, η απόφραξης και ισχαιμίας του εντέρου.

Οι συμπτωματικές βουβωνοκήλες είναι δυνατόν να επιπλέξουν την κλινική πορεία των νεογνών που νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας για σύνδρομο υαλοειδούς μεμβράνης, σήψη, νεκρωτική εντεροκολίτιδα η άλλα προβλήματα που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Η διόρθωση της βουβωνοκήλης πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την έξοδο για να αποφεύγονται οι επιπλοκές. Τα πρόωρα νεογνά έχουν ανεπαρκώς ανεπτυγμένο κέντρου ελέγχου της αναπνοής, ευένδοτο θωρακικό κλωβό και ανεπαρκή αντίσταση στη κόπωση των μυών του διαφράγματος, που προδιαθέτουν σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές από το αναπνευστικό, όπως ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, άπνοια και βραδυκαρδία η αναγωγές και κυάνωση λόγω λαρυγγόσπασμου.

Η ηλικία μετά την σύλληψη που είναι το άθροισμα της ενδομήτριας και εξωμήτριας ηλικίας του νεογνού, αναφέρεται σαν σημαντικότερος παράγοντας μετεγχειρητικών επιπλοκών. Γι αυτό, τα πρόωρα νεογνά με ηλικία μετά τη σύλληψη < 45 εβδομάδων πρέπει οπωσδήποτε να παραμένουν στο νοσοκομείο για μετεγχειρητική παρακολούθηση τουλάχιστον για 24 ώρες, μετά από χειρουργική διόρθωση βουβωνοκήλης. Τα νεογνά με ηλικία μετά τη σύλληψη > των 60 εβδομάδων μπορούν να εξέλθουν με σχετική ασφάλεια την ίδια μέρα.