Φίμωση
Τι είναι Φίμωση;
Φίμωση καλείται η στένωση του άκρου της πόσθης, η οποία δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου του πέους.
Από τι προκαλείται η φίμωση στα παιδιά;
Μπορεί να είναι συγγενής, όμως σε μεγαλύτερα παιδιά είναι συνήθως δευτεροπαθής μετά από τοπικές φλεγμονές, η αποκάλυψη της βαλάνου του πέους με τραυματικό τράβηγμα της ακροποσθίας που οδήγησε στην δημιουργία ουλώδους ιστού στην άκρη της.
Αληθεύει ότι σχεδόν όλα τα μωρά έχουν φίμωση;
Ναι, περίπου το 96% των νεογνών έχουν φίμωση. Οι συμφύσεις μεταξύ της ακροποσθίας και της βαλάνου δεν επιτρέπουν το τράβηγμα της και την αποκάλυψη της βαλάνου του πέους. Αυτό καλείται «φυσιολογική» φίμωση. Οι συμφύσεις αυτές θα λυθούν αυτόματα τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.
Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;
- Στα μεγαλύτερα αγόρια, όταν υπάρχει στένωση της πόσθης με τη μορφή ενός δακτυλίου ο οποίος είναι επώδυνος όταν αποκαλύπτεται η βάλανος και είναι ορατός κάτω από την βάλανο, στο σώμα του πέους. Εάν αυτός ο δακτύλιος παραμείνει για πολύ ώρα, προκαλείται οίδημα της βαλάνου και αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας στη θέση της. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται παραφίμωση και χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς για την ανάταξη της.
- Όταν υπάρχει μία δερματική νόσος της ακροποσθίας και της βαλάνου που ονομάζεται σκληρο-ατροφικός λειχήνας η πυογόνο κοκκίωμα.
- Όταν δημιουργούνται υποτροπιάζουσες φλεγμονές της ακροποσθίας, της βαλάνου και της ουρήθρας. Αυτές οι φλεγμονές ονομάζονται βαλανο-ποσθήτιδες και μπορούν να οδηγήσουν σε ουρολοιμώξεις.
- Όταν υπάρχει δυσκολία στην ούρηση και «φούσκωμα» της ακροποσθίας από τα ούρα που δυσκολεύονται να αποβληθούν.
Τι σημαίνει χειρουργική της φίμωσης;
- Μπορεί να είναι μερική αφαίρεση της ακροποσθίας (του στενωτικού δακτυλίου) και καλείται ποσθεκτομή
- Πλήρη αφαίρεση της ακροποσθίας που καλείται περιτομή.
- Πλαστική διεύρυνσης της ακροποσθίας χωρίς αφαίρεση.
Συστήνεται η περιτομή στα άρρενα νεογνά για να αποφεύγονται οι ουρολοιμώξεις;
Στον 1ο χρόνο της ζωής αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία ο κίνδυνος ουρολοίμωξης στα αγόρια που δεν έχουν υποστεί περιτομή είναι εξαιρετικά χαμηλός (μικρότερος από 1%), επομένως η περιτομή δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη και δεν πρέπει να πραγματοποιείται.