Δευτέρα - Παρασκευή πρωί
  ΙΑΣΩ
  Δευτέρα & Πέμπτη απόγευμα (5pm - 8pm)
 9 Γέλωνος Λυκαβηττός
 +30 210 64 37 774
 +30 6977 57 02 58

Βουβωνοκήλη

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας έχει βουβωνοκήλη;

Εάν εμφανίζεται μια διόγκωση στη βουβωνική περιοχή όταν το μωρό σας κλαίει η κινητοποιεί το κοιλιακό τοίχωμα (πχ στο παιχνίδι η τον βήχα) τότε ΝΑΙ είναι πιθανόν να έχει βουβωνοκήλη.

Η βουβωνοκήλη είναι επώδυνη στα παιδιά;

Συνήθως δεν είναι επώδυνη όταν το έντερο μπαίνει και βγαίνει με ευκολία στον σάκο της κήλης. Όμως μερικές φορές, ιδιαίτερα στα μικρά βρέφη, η πρώτη εκδήλωση της βουβωνοκήλης μπορεί να είναι μια επώδυνη, σκληρή διόγκωση στη βουβωνική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι το έντερο που έχει μπει μέσα στον σάκο της κήλης δεν μπορεί να αναταχθεί μέσα στην κοιλιά (μη ανατάξιμη κήλη) και δημιουργείται περίσφιξη. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Η βουβωνοκήλη, όταν διαγνωστεί, χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, κατά προτίμηση σε ένα παιδοχειρουργικό τμήμα. Γίνεται μια μικρή τομή στη βουβωνική περιοχή. Εάν υπάρχει περιεχόμενο μέσα στον σάκο αυτό πρέπει να αναταχθεί στην κοιλιά, πριν αυτός αφαιρεθεί. Δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα και η τομή θα παραμείνει για μια εβδομάδα περίπου με χειρουργική κόλλα και strips. Συνήθως η επέμβαση γίνεται με ημερήσια νοσηλεία, όμως τα πρόωρα και τα νεογνά είναι πιο ασφαλές να μένουν 24 ώρες μετά την επέμβαση στην Κλινική για στενή παρακολούθηση.

Η βουβωνοκήλη προκύπτει από την παραμονή ανοικτού του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Είναι ένα κανάλι που συνδέει την περιτοναϊκή κοιλότητα με το όσχεο. Αυτό το κανάλι επιτρέπει στον όρχι να κατέβει από την κοιλιά στο όσχεο πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Το κανάλι αυτό συνήθως κλείνει περί τον τοκετό. Εάν παραμείνει ανοικτό, μπορεί να εισχωρήσουν εντερικές έλικες μέσα σε αυτό. Τότε δημιουργείται η βουβωνοκήλη.