Δευτέρα - Παρασκευή πρωί
  ΙΑΣΩ
  Δευτέρα & Πέμπτη απόγευμα (5pm - 8pm)
 9 Γέλωνος Λυκαβηττός
 +30 210 64 37 774
 +30 6977 57 02 58

Κρυψορχία

Όταν ο όρχις δεν είναι στο όσχεο

Λέμε κρυψορχία όταν δεν βρίσκουμε τον όρχι στο όσχεο.

Συμβαίνει λόγο ελαττωματικής μετακίνηση του όρχεως από την κοιλιά προς το όσχεο κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής σαν ένα πέρασμα ανάμεσα τους μύες με την βοήθεια ενός οδηγού, ο σύνδεσμος του όρχεως.

Σχεδόν 95% των περιπτώσεων δείχνουν ένα ψηλαφητό όρχι στην βουβωνική περιοχή. Η διάγνωση γίνεται συνήθως αμέσως μετά την γέννηση, κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης ρουτίνας στο μαιευτήριο. Στην διάγνωση δεν είναι υποχρεωτικό το υπερηχογράφημα όταν ψηλαφιέται ο όρχις.

Κρυψορχία μπορεί να βελτιωθεί κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, η να συνεχίσει. Μια επανεξέταση στην ηλικία 6 μηνών είναι απαραίτητη για την παιδοχειρουργική εκτίμηση.

Στην τελική διάγνωση του μη ψηλαφητού όρχεως, η λαπαροσκόπηση είναι η μέθοδος εκλογής.

Βουβωνοκήλη μερικές φορές συνδέεται με κρυψορχία. Τα πρόωρα νεογνά διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο να παρουσιάζουν κρυψορχία.

ΟΡΧΙΠΗΞΙΑ

Πέρα από την ηλικία του ενός έτους, η κρυψορχία επηρεάζει την ανάπτυξη του όρχεως γιατί η θερμοκρασία (μεγαλύτερη από 33-34oC) δεν είναι κατάλληλη για να αναπτυχτούν σωστά τα σωληνάρια που παραγάγουν των σπερματικών κύτταρων.

Η αποκατάσταση της κρυψορχίας λέγεται ορχιπηξία. Είναι μια “day clinic” επέμβαση με γενική αναισθησία. Για καλύτερα αποτελέσματα, η επέμβαση πρέπει να εκτελείται πριν το παιδί σας γίνει 1 έτους.

μετακίνηση του όρχεως από την κοιλιά προς το όσχεο