Δευτέρα - Παρασκευή πρωί
  ΙΑΣΩ
  Δευτέρα & Πέμπτη απόγευμα (5pm - 8pm)
 9 Γέλωνος Λυκαβηττός
 +30 210 64 37 774
 +30 6977 57 02 58

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

 • Τι είναι η Παιδοχειρουργική;

  Η Παιδοχειρουργική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τα χειρουργικά προβλήματα των παιδιών από την εμβρυϊκή περίοδο μέχρι την προχωρημένη εφηβεία των 18 ετών.

 • Σε τι διαφέρει η Παιδοχειρουργική από την Χειρουργική των ενηλίκων;

  Η Παιδοχειρουργική είναι μια ξεχωριστή ειδικότητα όπου ο Χειρουργός χρειάζεται να γνωρίζει πως να χειρουργήσει έναν ασθενή που βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης με διαφορετικά χαρακτηριστικά μορφολογίας και φυσιολογίας που χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση από αυτήν των ενηλίκων.

  Χαρακτηρίζεται επίσης από εξειδικευμένους χειρουργικούς χειρισμούς όπως για παράδειγμα η χρήση εργαλείων προσαρμοσμένου μεγέθους στην ηλικία των ασθενών, το μικρό χειρουργικό πεδίο και η χρήση μεγεθυντικών φακών.

 • Όλοι οι ασθενείς που επισκέπτονται τον Παιδοχειρουργό χρειάζονται χειρουργική επέμβαση;

  Όλοι οι ασθενείς που επισκέπτονται τον Παιδοχειρουργό δεν είναι απαραίτητο να χειρουργηθούν. Παραπέμπονται στον Παιδοχειρουργό γιατί μπορεί να τους παρέχει μία εξειδικευμένη γνώμη χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει χειρουργική επέμβαση.
 • Τι είναι ένας εξειδικευμένος Παιδοχειρουργός;

  Ο Παιδοχειρουργός είναι ο χειρουργός που ασχολείται αποκλειστικά με τα παιδιά. Πρόκειται για έναν δημόσιο η ιδιώτη λειτουργό ο οποίος χειρουργεί σε μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία η εξειδικευμένα νοσοκομεία παίδων.

  Παρόλον ότι μέρος του αντικειμένου του αποτελούν οι μέσης βαρύτητας συχνές παθήσεις της παιδικής ηλικίας όπως βουβωνοκήλη, κρυψορχία, φίμωση, σκωληκοειδίτιδα, ο Κύριος και βασικός ρόλος του είναι η πολύπλοκη χειρουργική του νεογνού, οι μείζονες χειρουργικές παθήσεις της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας και οι χειρουργική των μικρών ασθενών με σοβαρή συννοσηρότητα. Για την σωστή επιτέλεση του έργου του, είναι η απαραίτητη η αρωγή ειδικευμένου αναισθησιολόγου παίδων και νοσηλευτικού προσωπικού.

 • Τι είναι ένας Παιδο-ουρολόγος;

  Μερικοί Παιδοχειρουργοί έχουν επιλέξει να εξειδικευτούν περαιτέρω στην υποειδικότητα της Ουρολογίας Παίδων. Πρόκειται για μια συμπληρωματική εξειδίκευση που τους παρέχει την εμπειρία να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος της παιδικής ηλικίας.
 • Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει ο Παιδοχειρουργός;

  Προγεννητική Συμβουλευτική: όταν με το προγεννητικό υπερηχογράφημα διαγνωστεί μία συγγενής ανωμαλία του εμβρύου προγραμματίζοντας παράλληλα την κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση μετά τον τοκετό όπου είναι απαραίτητο. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει κάποια παρέμβαση στο έμβρυο εντός της μήτρας. Αυτή η παρέμβαση καλείται χειρουργική του εμβρύου και πραγματοποιείται με την συνεργασία των Επεμβατικών Προγεννετιστών Γυναικολόγων.

  Νεογνική Χειρουργική: Ασχολείται με τα προβλήματα των νεογνών δηλαδή των τελειόμηνων η προώρων μέχρι την ηλικία των 30 ημερών. Οι συγγενείς ανωμαλίες προεξάρχουν στη ηλικιακή αυτή ομάδα.

  Γενική Παιδοχειρουργική: Ασχολείται με τα προβλήματα μετά την ηλικία του 1 μηνός και περιλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες με καθυστερημένη εκδήλωση καθώς και άλλες προγραμματισμένες η επείγουσες επεμβάσεις από διάφορα όργανα και συστήματα.

  Παιδιατρικές Ουρολογικές Επεμβάσεις: Σχετίζονται με την διάγνωση, εκτίμηση και αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος.

  Παιδιατρικό Τραύμα: Η αντιμετώπιση των πολυτραυματισμένων παιδιών είναι διαφορετική από αυτή των ενηλίκων λόγω των διαφορετικών τους χαρακτηριστικών. Ο παιδοχειρουργός επομέμως έχει ένα ουσιαστικό ρόλο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

  Παιδιατρική Χειρουργική Ογκολογία: Οι όγκοι της παιδικής ηλικίας, καλοήθεις η κακοήθεις παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με αυτούς των ενηλίκων, συνήθως είναι συγγενείς με ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Ο Παιδοχειρουργός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του ογκολογικού συμβουλίου που ασχολείται με τους όγκους αυτούς.

  Παιδιατρική Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Δεν πρόκειται για ιδιαίτερο τομέα με τονοποίο ασχολείται ο Παιδοχειρουργός αλλά για μία χειρουργική τεχνική που απαιτεί ιδιαίτερη χειρουργική εκπαίδευση και καμπύλη μάθησης και μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες καταστάσεις στην καθημερινή άσκηση της ειδικότητας.

  Ρομποτική Χειρουργική: Όπως και η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι μια χειρουργική τεχνική που απαιτεί εξειδικευμένη και εντατική εκπαίδευση με πολύπλοκο και πολύ ακριβό εξοπλισμό για αυτό και η χρήση της περιορίζεται σε λίγα, εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης, όπου ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται από κοινού με τους χειρουργούς ενηλίκων.